پشتیبانی
به وب سایت ایی حکیم، پایگاه تخصصی طب سنتی ایران خوش آمدید.
تاريخ درج: سه‌شنبه 1399/2/2 (23:31) تعداد بازديد: 14816 بار

تدابیر رفع یبوست

مــــرجــــع: 📕 تغذیه و روزه‌داری در سلامت و بیمارینویسنده: 📝 غلامرضا کرد افشار و...
توصیه های طب سنتی
تدابیر طب سنتی برای یبوست
منبع

تغذیه و روزه داری در سلامت و بیماری از دیدگاه طب ایرانی اسلامی، دکتر غلامرضا کرد افشار، دکتر محمود خدادوست، دکتر حوریه محمدی کناری، دکتر مریم مقیمی، انتشارات المعی، ۱۳۹۲
یبوست

کندی و تأخیر در حرکت مدفوع در روده را یبوست می نامند. یبوست سرچشمه بسیاری از بیماری‌ها از جمله بواسیر، میگرن، بوی بد دهان، بیماری های کبدی، تجمع مواد اضافی در بدن، تهوع و سرگیجه و... در زمان روزه داری حرکات دودی روده کاهش می یابد و یبوست تشکیل می‌شود.

عدم آشامیدن آب و بعضی تغییرات در برنامه غذایی ماه مبارک رمضان نیز گاهی موجب پیدایش یبوست به خصوص در ۱۰ روز از اول این ماه می شود.

رفع یبوست

در طب سنتی ایران برای رفع یبوست و پیشگیری از آن موارد زیر رعایت توصیه شده است:

درباره رفع یبوست بیشتر بخوانید

۱. چنانچه انسان فعالیت بدنی و نرمش و ورزش روزانه و مرتب داشته باشد به خصوص این که ماهیچه های شکم را منقبض و به کار وادارد، مزاج نرم و خود به خود به طور طبیعی کار می کند و نیازی به مسهل و ملین های دارویی پیدا نمی شود چون عادت کردن به مسهل ها سبب تنبلی روده و عادت آن ها به عامل محرک داروئی می شود. بنابراین باید از خستگی بدنی و فکری و توقف در یک جا خودداری نموده و حتی المقدور از هوای آزاد و ورزش های ملایم مانند دوچرخه سواری که موجب تقویت عضلات شکم می شوند به شرطی که از حد اعتدال خارج نگردد بهره جست. در ماه مبارک رمضان انجام این فعالیت ها در فاصلۀ بین سحر و افطار در حد معتدل مقدور خواهد بود.

۲. باید کوشش گردد از تندخویی و عصبانیت خودداری شود که در تشدید یبوست بسیار موثر می باشند.

۳. در ضمن توجه به استراحت بدن و خواب کافی ضروری است.

۴. باید روزی ۱-۲ بار در ساعت معین عمل تخلیه صورت گیرد. بعد از صرف غذا موجی از معده به طرف رودۀ بزرگ می رود که اصطلاحاً به رفلکس «گاستروکولیک» معروف است. اگر بلافاصله بعد از صرف غذا اقدام به اجابت مزاج شود این موج می‌تواند به عمل دفع کمک موثری نمایند.

۵. رعایت آداب و نحوه صحیح غذا خوردن ضروری است.

۶. از حدود یک ساعت پس از افطار تا نیم ساعت قبل از خوردن سحری آشامیدن آب و مایعات کافی به دفع مشکل یبوست کمک می‌کند. البته هیچ گاه نباید در خوردن آب زیاد روی کرد.

۷. مزه مزه کردن کمی نمک قبل و بعد از غذا به پاک سازی بدن و جلوگیری از یبوست کمک می‌کند.

۸. برای جلوگیری از یبوست باید از مصرف بعضی خوراکی ها پرهیز نموده مثل بادنجان، عدس، گوشت های مانده و نمک سود، ماهی های شور، شیرینی جات مصنوعی، قهوه، شکلات، کاکائو، چای پررنگ، سبزیجات تند مثل تره تیزک (که باعث باعث اسپاسم در روده می شود)، خوراکی های ترش و قابل قابض مثل آبغوره، فست فودها و غذاهای آماده و کارخانه ای و...

۹. مصرف میوه جات و سبزیجات (چه به صورت خام و چه به صورت پخته) در این ایام برای جلوگیری از یبوست مفید است. بهترین میوه هایی که می توان استفاده نمود عبارتند از: آلو، زرد آلو، گلابی، انجیر، مویز و انگور.

۱۰. مصرف شربت های ملین مثل شربت آلبالو و شربت خاکشیر برای پیشگیری از یبوست در این ماه توصیه می‌شود.

۱۱. کسانی که یبوست آنها به دلیل حرارت بالای معده و روده هاست می توانند از شربت زیر استفاده کنند: شکر سفید ۳۵ گرم+ترنجبین ۳۵ گرم+آب هندوانه ۷۰ گرم مخلوط کرده و مصرف نمایید.



برچسب ها
یبوست بیماری ها

  
دارای امتیاز  از 0 رأی