غده تیروئید برای تولید و ساختن هورمون وابسته به ید است که خوشبختانه در انواعی از مواد غذایی این عنصر معدنی وجود دارد. مقدار ید مورد نیاز غده خیلی زیادی نیست و مقدار ید داخل بدن انسان در حالت نرمال کمتر از یک صدم هزارم وزن بدن را تشکیل میدهد.
غده تیروئید بدون این مقدار فوق العاده جزئی (کمتر از یک صدم هزارم وزن بدن) نیز نمیتواند کار خود را انجام دهد و هر وقت که مقدار موجود در خون کاهش یابد و کمتر از حد نرمال شود ناچار غده تیروئید برای جذب هرچه بیشتر از اعماق زوایای بدن تلاش و تقلا می کند و در اثر این تلاش به تدریج حجم آن بزرگ میشود و در برخی موارد آن قدر بزرگ می شود که از بیرون محسوساً بزرگ شدن غده دیده میشود. این تورم غده تیروئید معمولاً گواتر یا غمباد خوانده میشود.
در کشورهای در حال توسعه که مقدار ید در مواد غذایی فقیری که در اختیار دارند خیلی کم می باشد و از مواد غذایی سرشار از ید نیز استفاده نمیکند بیماری گواتر خیلی شایع است ولی در مناطقی از جهان که مقداری ید در مواد غذایی مردم زیاد است و به قدر کافی نه فقط از نمکهای یددار بلکه از انواع نان و شیر دارای ید نیز استفاده میکنند این نوع گواتر به ندرت دیده می شود.
در دوره درمان بیماری تیروئید که از هورمون های تیروئید تجویز میشود ممکن است پزشک توصیه نماید که از خوردن غذاهای سرشار از ید نظیر صدف دریایی و اسفناج پرهیز شود تا اختلالی در میزان ید مصرف ایجاد نشود، ولی پس از اینکه دارو اثر بخشید و مصرف دارو قطع شد می توان مصرف غذاهای منابع ید را از سر گرفت. |