کسانیکه تجمع صفرا در معده دارند، باید از غذاهای بسیار چرب و شیرین پرهیز نمایند و به عنوان چاشنی در غذاهای خود از آبغوره و سماق و زرشک و آبلیمو استفاده نمایند.
یکی از غذاهایی که برای این افراد مفید است آش آلو میباشد. آلو هم موجب تلیین طبع میشود و از یبوست که در این ماه بسیار شایع میباشد جلوگیری مینماید و هم حدت صفرا و تشنگی و حرارت درون را تسکین میدهد و صفرای اضافی را از بدن خارج میسازد. یکی از پر منفعتترین خوراکیها برای افراد فوق در این ماه، زردآلوی تازه و در صورت عدم دسترسی، خیسانده برگه زردآلوست.
زردآلو در کسانیکه معده گرم دارند، رافع بدبویی دهان است و مصرف خیسانده برگه آن خارج کننده صفرا و ملین طبع و مسکن تشنگی و جوشش خون و التهاب معده است. در مقالات طب جدید نیز مصرف زردآلو در بهبود زخمها و التهابات معده موثر دانسته شده است. همچنین مصرف میوههایی مثل انار و گلابی و به در این ماه برای افراد مذکور مثمر ثمر است.
اما کسانیکه تجمع بلغم در معده دارند، باید از غذاهای چرب و آبکی و سنگین و خمیری مثل آش رشته، ماکارونی و قارچ و تریدها بپرهیزند. این افراد از مصرف گلقند و کرفس سود خواهند برد. گلقند، مقوی مغز و معده است و رطوبت اضافی معده را خشک میکند و مانع صعود بخارات غذا از معده به سر میشود.
کرفس سردی احشا را بر طرف میسازد و بادهای موجود در معده و روده را به تحلیل میبرد. همچنین نقش موثر کرفس در بیماریهای معده در مقالات طب جدید نیز به اثبات رسیده است. این افراد میتوانند در ماه رمضان از مویز دانه خارج کرده که به جای دانه آن کمی پودر مورد در آن ریختهاند، استفاده نمایند که این ترکیب نیز در رفع بوی بد دهان نقش موثری دارد.
تقویت معده و منع صعود بخارات معده به سر از خواص مورد است. یکی از غذاهای مفید در این افراد گوشت کبک دراج یا تیهو است که با نخود و زیره و شوید و دارچین و زعفران و میخک پخته شود.
تمام افراد، بهخصوص کسانیکه از بیماری برگشت اسید و غذا از مری به معده رنج میبرند، در این ماه بایستی از غذاها و ترکیبات نفاخ پرهیز نمایند. همچنین برخی افراد بلافاصله پس از خوردن وعده غذایی، دراز میکشند و بعضی دیگر سیگار میکشند، در حالیکه انجام این کارها باعث تشدید برگشت اسید از معده به مری میشود. این افراد هنگام افطار و شام باید از نوشیدن دوغ، نوشابه، خوردن غذاهای چرب و نیز گوچه فرنگی و مرکبات پرهیز کنند.
به علاوه از پر خوری و سریع غذا خوردن پرهیز کرده و غذا را با آرامش بجوند و در هنگام غذا خوردن از عصبانیت و صحبتهای ناراحت کننده دوری کرده و فضای زمان مصرف غذا را به فضایی شاد و پر از انبساط خاطر تبدیل نمایند.
|