1. در وعده سحری از مصرف غذاهای خشک و پر ادویه و تند، غذاهای سرخ شده و پرچرب و شیرین و همچنین از مصرف زیاده از حد گوشت باید پرهیز نمود.
2. مصرف آب در بین وعدههای غذایی به منظور پیشگیری از تشنگی کار صحیحی نیست زیرا باعث بروز نفخ و اختلال هضم غذا میشود.
3. در این ماه مصرف قهوه، کاکائو و چای پر رنگ به علت مدر بودن تشنگی را تشدید میکند.
4. در وعده افطار و سحر حتی الامکان کمتر از غذاهای نشاستهای استفاده شود زیرا این غذاها برای هضم شدن احتیاج به آب بیشتری دارند.
5. از غذاهایی مانند حلیم، کله پاچه، کباب و ماهی به خصوص در وعده سحر باید پرهیز نمود. این گونه غذاهای غلیظ برای هضم، حرارت بیشتری را به سمت معده جلب میکنند و بدیهی است که با افزایش حرارت معده، نیاز به آب نیز افزایش مییابد. به علاوه خلط غلیظ تولید شده توسط این غذاها، در عروق به راحتی حرکت نمیکند و برای حرکت نیاز به ترقیق توسط آب دارد و تشنگی را تشدید مینماید.
6. مصرف آب یخ گرچه در ابتدا و در ظاهر باعث فرونشاندن تشنگی میشود ولی در نهایت تشنگی را تشدید مینماید.
7. از غذاهای بسیار شور مثل گوشتهای نمکسود، تن ماهی یا ماهی شور باید پرهیز نمود.
8. غذاهایی که در آنها مقدار زیادی سیر به کار رفته، باعث افزایش تشنگی میشوند.
9. از خوابیدن بلافاصله پس از غذا در وعده سحری، بهخصوص در صورتی که غذای با طبیعت گرم مصرف شده باشد، باید پرهیز نمود.
10. در طول روزه داری باید از ورزشهای سخت و معرق و حرکات ایروبیک پرهیز کرد زیرا باعث بروز کم آبی شدید در بدن میشوند.
11. در ماه رمضان، در طول روز از حمامهای بسیار داغ، سونا و... باید اجتناب ورزید، زیرا تعریق بیش از حد در این حمامها، باعث بروز کمآبی میشوند.
12. برای رفع تشنگی پس از افطار، آب سرد را به یک باره نباید نوشید بلکه باید مزه مزه کرده و جرعه جرعه بنوشند، زیرا به یک باره نوشیدن آب سرد حرارت غریزی بدن را از بین میبرد.
13. در مطالعهای در آلمان بیان شد که برای پیشگیری از بروز عوارض کمآبی در طی ماه رمضان از کار کردن کارگران مسلمان در قسمتهایی از کارخانجات که به مقتضای کار با گرمای بیش از حد سر و کار دارند (مثل کورهها و ... ) جلوگیری شده و به طور موقت محل کار ایشان تعویض یا ساعت کارشان کم میشود. توجه به این نکته توسط کارفرمایان محترم در کشور ما نیز، توصیه میگردد.
14. کسانیکه از داروهای خشک کننده استفاده میکنند (مانند آنتی بیوتیکها و ...) باید زمان مصرف آنها را در شب پس از افطار قرار دهند و حتی الامکان در وعده سحر از این داروها استفاده نکنند.
|