گرچه هنوز علت اصلی میگرن شناخته نشده لیکن آن را به یک پدیده عروقی نسبت میدهند. معمولاً احساسهایی نظیر تهوع، کاهش بینایی در قسمتی از میدان بینایی (اورای بینایی یا عامل خبر دهنده) یا سایر اقسام توهمات حسی فرا رسیدن سردرد میگرنی را اعلام میدارند.
از این رو بیشتر بیماران خود میفهمند که سردردشان فرا خواهد رسید و آماده پذیرایی این مهمان دردناک خواهند شد این علائم معمولاً پیش درآمد شروع درد است.
یکی از نظریات دانشمندان درباره میگرن این است که:
هیجانات و فشارهای روحی طویل المدت از طریق رفلکس باعث انقباض بعضی از سرخرگهای سر از جمله آنهایی که به مغز خون میدهند، میگردد.
این انقباضات باعث کم شدن خون قسمتی از مغز شده که این کم خونی را معرف عامل خبر دهنده یا علائم پیشرس سردرد میدانند.
این کم خونی کمکم شدیدتر شده باعث تغییراتی در دیواره رگها میگردد، این تغییرات موجب شل شدن دیواره عروقی خون شده، این عروق حدود 24 تا 48 ساعت تونوس (سفتی) خود را از دست میدهند.
فشار موجود در این رگها موجب گشادی آنها شده ضرباتی شدید به صورت کلنگ زدن یا ضربهزدن برای بیمار بهوجود میآورد و به نظر میرسد، گسترش بیش از حد جدار عروق باعث پیدایش میگرن باشد. اثرات ثانوی کمخونی نیز خود عامل دیگری در تشدید سردرد است.
اگر سندرم میگرن در مراحل اولیه و پیشرس به وسیله ترکیبات تارترات ارگوتامین (سد) شود، سردرد شدیدی بهوجود نمیآید. این ترکیبات میتوانند از ایسکمی یا کمخونی اولیه عروق جلوگیری کرده مانع بهوجود آمدن سردرد شوند.
مکانیسم بروز حمله میگرنی را میتوان بدین طریق شرح داد که طی سه مرحله این درد بهوجود میآید.
1. مرحله احتباس آب و نمک در بدن که این بیشتر در نزد زنان بلندقدی که مبتلا به حالت عصبانی و زودرنجی و تحریکپذیری هستند دیده میشود، در روزهای اول قاعدگی که الدرسترون خون و ادرار زیاد میشوند، این سردرد شدت مییابد.
2. مرحله انقباض و سوم مرحله انبساط عروق است که در این مرحله اطراف عروق مایعات پولی پپتیدی شبیه به برادی کینین یافت میشود که علت پیدایش آن معلوم نیست، شاید آشفتگی سوخت و ساز سروتونین در ایجاد میگرن موثر باشد که داروهای ضد سروتونینی بر روی آن موثر است.
|