ساعات منظم غذایی را رعایت نمایید، داشتن یک برنامه غذایی منظم بدن را برای ایجاد هماهنگی در هضم، جذب و دفع مواد یاری میدهد.
در هنگام احساس نیاز به دفع به هیچ وجه آن را به تعویق نیندازد، این مساله به ویژه در کودکان بسیار حائز اهمیت است، برخی از پدران و مادران فرزندان خود را از استفاده از سرویسهای بهداشتی مهد کودکها یا مدارس به دلیل ترس از آلودگی منع میکنند و کودک مجبور به خودداری شده و این امر به مرور موجب اخلال در حرکات طبیعی روده و ایجاد یبوست میگردد. از طرفی برخی کودکان که از ابتدا مدفوع سفت دارند به دلیل ترس از درد هنگام دفع از از این کار خودداری میکنند و در نتیجه دچار تشدید یبوست اولیه خواهد شد.
از مصرف غذاهای خشکی آور و یبوست زا مانند عدس، موز نارس، میوه های ترش و قابض، بادمجان، گوشتهای مانده یا نمک سود، قهوه، نسکافه، ترشیها، ماکارونی، لازانیا، قارچ، غذاهای آماده یا کنسروی، غذاهای حاوی مواد نگهدارنده، مواد غذایی شور یا پر ادویه و پنیرهای کهنه خوداری نمایید.
از موقعیتهای استرس زا یا خشم آور دوری کنید.
از ماساژ کف پا و ماساژ شکم غافل نشوید، یکی از روشهای کمک به کاهش یبوست ماساژ مداوم کف پا و شکم است، ماساژ کف پا با انگشتان دست یا به کمک وردنه قابل انجام است، ماساژ شکم نیز به صورت دورانی و با روغنهای مناسب مثل کرچک در جهت عقربه های ساعت انجام میشود.
ورزش را فراموش نکنید، ورزشهای معتدل مثل پیاده روی، دوچرخه سواری و بالا رفتن از پله نیز در تقویت عضلات روده و جلوگیری از یبوست مناسب است.
حتی الامکان از توالتهای ایرانی استفاده کنید زیرا لگن و پاها در این موقعیت به دفع راحت و کامل کمک میکند (هر چند افرادی که درد لگن یا زانو رنج میبرند ناچارند از توالت فرنگی استفاده کنند).
مصرف مرتب آش طبی برای اکثر افراد مناسب است. گوشت های لطیف مثل بال و گردن مرغ محلی، اسفناج، گشنیز، کمی شنبلیله، برنج، کمی ماش پوست گرفته یا عدس پخته، در انتهای پخت روغن زیتون، روغن بادام شیرین یا کنجد و مقدار کمی نمک بیافزایید. در صورت احساس حرارت یا خشکی زیاد بدن کدوی خورشتی یا آلوی بخارا و در صورت احساس سرما یا وجود نفخ مقداری زیره نیز اضافه میشود. این غذا تقریبا بی مزه بوده و نباید طعم شوری، ترشی یا تندی غالب داشته باشد.
|