فرآیند پیری نیز روی حرکات روده اثر میگذارد و به دلیل کاهش سرعت سوخت و ساز بدن در پیری، فعالیت روده و عضلات هم کم میشود. از دیدگاه پزشکی پارسی نیز باید گفت بیشتر سالخوردگان، دچار یبوستهای ناشی از ظرف امعاء یا سوء مزاجهای خشک هستند. در این افراد، استفاده مداوم از ملینهای تحریکی (چه شیمیایی مانند بیزاکودیل و چه گیاهی مانند سنا و فرآورده های آن) قابل توصیف نیست.
در این موارد بهترین انتخاب، استفاده از ملینهای ساده و بی ضرر و مغذی است که علاوه بر تلیین آرام و بی زحمت روده، مغذیهای بسیار خوبی برای تامین نیازهای بدن به ریز مغذیها و ویتامینها و قندهای مفید نیز میباشند: هویج آب پز یا خوام نرم رنده شده، میوههای کاملاً شیرین و آبدار فصل به ویژه میوههای خانواده گلسرخیان مانند آلو، هلو، شفتالو و شلیل، توت تازه یا خشک، انگور رسیده (به ویژه انگور عسکری یاقوتی دانه درشت)، جوانه غلات و حبوباتی چون گندم و ماش، ترکیبی از سبزیجات تازه معطر مانند ریحان و گشنیز و شوید همراه با ساقه آنها و بالاخره مویز و انجیز.
شکر سرخ مرغوب نیز بسیار سودمند است و مغذی و خونساز خوبی محسوب میشود که میتوان از آن مثلا در پخت شیر برنج یا شله زرد بهره جست.
ذکر این نکته هم مهم است که اگر یبوست با علایمی مانند نفخ و ترش کردن همراه باشد، استفاده از میوههای تازه آبدار، محدودیت دارد و تدابیر دیگری باید برای درمان به کار رود.
|